lunes, 2 de octubre de 2023

2ª Rogaine del Vallès (Cursa d'orientació)

El proper 22 d’octubre la secció de curses d’orientació de la UES organitza la segona Rogaine del Vallès en terrenys dels municipis de Terrassa i Matadepera.

Podeu escollir entre dues curses:

4 hores (temps màxim): Cursa per a esportistes ja iniciats en aquest tipus de competicions, que serà puntuable per la Lliga Catalana d’Esprint Rogaine (LCER).
2 hores (temps màxim): Cursa Popular pensada per famílies i per tothom que es vulgui iniciar en el món del Rogaine o que vulgui gaudir d’aquest esport d’una forma més lúdica.
Què és una Rogaine?

La Rogaine és una modalitat esportiva de les curses d’orientació en què els participants han de desplaçar-se a peu, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima puntuació passant  pels controls en un temps determinat i seguint un ordre lliure.

Els participants disposen d’un mapa on hi ha impresos tots els controls amb una numeració. Cada control té una puntuació diferent que ve determinada per la desena del seu número. Per exemple, la fita número 35, valdrà 3 punts, i la fita 90 en valdrà 9.

Els equips han d’aconseguir la màxima puntuació passant pels controls en un temps màxim de 4 o 2 hores, segons la modalitat escollida. Arribar amb retard es penalitza amb pèrdua de punts.

No hi ha recorreguts establerts, per tant, cada equip decideix l’ordre de pas pels controls.

Cada control es marca sobre el terreny amb una fita d’orientació que consisteix en un prisma triangular de 30 x 30 cm, de colors taronja i blanc.

 

Participació i categories

Equips de 2 a 5 components.

Categories cursa de 4 hores puntuable per a la Lliga Catalana d’Esprint Rogaine (LCER).

HJ, DJ, XJ: Categories Júnior (homes, dones i mixta). Tots els participants membres de l’equip han de tenir 23 anys o menys.
HO, DO, XO: Categories Open (homes, dones i mixta). Categories obertes d’edat.
HV, DV, XV: Categories de Veterans (homes, dones i mixta). Tots els membres de l’equip han de tenir 45 anys o més.
Familiar: Equips composats per adults i menors de 18 anys
Categories Cursa Popular de 2 hores, no puntuable per la Lliga.

HO, DO, XO: Categories úniques Open (homes, dones i mixta). Categoria oberta d’edat.
Familiar: Equips composats per adults i menors de 18 anys
En ambdues curses hi ha la possibilitat de córrer en solitari, però fora de classificació.

Per si coneixeu poc aquest esport, es donaran les explicacions necessàries per iniciar-se en el rogaine abans que no comenci la cursa.

Se seguirà el Reglament Oficial de Rogaine de la FCOC.

 

Programa

 

07:30: Recepció de participants i entrega de targes.

08:15: Accés parc tancat Rogaine 4 hores

08:45: Apertura de mapes Rogaine de 4 hores.

9:00: Sortida en massa del Rogaine de 4 hores.

9:15: Accés parc tancat Rogaine Popular 2 hores

9:45: Apertura de mapes Rogaine Popular 2 hores.

10:00: Sortida de la Rogaine Popular de 2 hores.

12:00. Arribades sense penalització Rogaine Popular de 2 hores.

12:45: Lliurament premis Rogaine Popular 2 hores.

13:00: Arribades sense penalització Rogaine 4 hores.

13:45: Lliurament premis Rogaine 4 hores

 

Centre de competició i arribada

Estarà situat al costat del Parc Audiovisual de Catalunya, carretera BV-1274, km. 1, Terrassa (41-35-40-93 Nord, 2-00-28-95 Est)

 Aparcament

Seguiu les indicacions dels responsables de l’aparcament.

Procureu venir amb els cotxes plens a fi de minimitzar l’impacte ambiental de la nostra activitat.

Zona de sortida

 La sortida està a 300 metres del centre de competició, a tan sols 7 minuts caminant.

 Sistema de cronometratge i control

El cronometratge i control es farà exclusivament mitjançant el sistema Sportident.

Rogaine de 4 hores

Els participants que no tinguin xip electrònic hauran de llogar una SI-9. Independentment del cost de lloguer, s’haurà de deixar el DNI com a dipòsit. en el moment de recollir el xip. En cas que es perdi o es malmeti la SI-9, s’haurà d’abonar el seu cost íntegre (20€).

Rogaine de 2 hores

S’utilitzaran pCards, targes amb menys capacitat d’emmagatzematge (fins a 20 fites). Si es preveu superar les 20 fites, caldrà llogar una SI-9.

En el moment de recollir la pCard, s’haurà de deixar el DNI com a dipòsit. En cas que es perdi o es malmeti, s’haurà d’abonar el seu cost íntegre (6€).

A l’hora de marcar la fita, cal posar la pCard tapant el forat de la base, i esperar fins a sentir el senyal acústic o veure la llum vermella. Qualsevol d’aquests dos senyals ja valida el marcatge.

 

Recordem que és responsabilitat de cada corredor/a netejar i comprovar la seva SI-9 o pCard abans de la sortida.

 

Recollida de braçalets

Els braçalets s’hauran de recollir a la taula d’inscripcions. És obligatori  portar la SI-9 lligada al canell.

L’organització tallarà el braçalet un cop descarregada la SI-9 a l’arribada de la Rogaine.

 

Abandonaments

Tots els participants, encara que hagin abandonat la cursa, han de passar obligatòriament per l’arribada i comunicar-ho a les taules de l’organització.

Avituallament i serveis

Hi haurà avituallament líquid i sòlid a l’arribada de la cursa. En cap cas hi haurà gots de plàstic. Per tant, caldrà que cadascú es porti el seu got. Preguem fer un us adequat dels contenidors de deixalles.

No hi haurà avituallament durant la cursa. En el mapa indicarem, amb el símbol d’un got, les fonts que ragen.

El centre de competició disposarà de lavabos.

Premis

Hi haurà premis encara per determinar.

Equip organitzador

Director de Cursa: Ricard Masferrer
Director tècnic: Ricard Masferrer

Traçadors: José Manuel Cano i Ricard Masferrer
Sportident: Jordi Mujal, Cesc Farrés
Sortides:
Inscripcions:

PREUS I INSCRIPCIONS


Preu d’inscripcions dins de termini (13 d’octubre):

Rogaine de 4h puntuable a la Lliga Catalana d’Esprint Rogaine: 15€, menors d’edat 10 €
Rogaine Popular de 2 hores: 8 €, menors d’edat 5 €
Si no esteu federats, haureu de pagar una llicència temporal:

Majors d’edat: 3€
Menors d’edat: 1,5€
 

Si us cal lloguer de tarjeta electrònica Sportident el preu és de:

SI-9: 3€
pCards: gratuïtes
 

En tots dos casos, caldrà, a més, deixar el DNI en concepte de dipòsit o fiança. En cas de perdre o malmetre la targeta electrònica, s’haurà d’abonar íntegrament el seu valor, d’acord amb els preus marcat per la FCOC.

 

DESCOMPTE DE 3 € pels socis de la UES

 

ATENCIÓ: FI D’INSCRIPCIONS DINS DE TERMINI EL DILLUNS DIA 13 D’OCTUBRE A LES 23:59:59.

 

A partir d’aquest moment es podran realitzar inscripcions online amb recàrrec fins el 18 d’octubre a mitjanit. Es permetran inscripcions de darrera hora el mateix dia de la cursa al centre de competició i fins que s’exhaureixin els mapes. Per tant, si us trobeu en aquest cas, vingueu amb el temps suficient.

 

Tots els inscrits fora de termini, és a dir, des del 14 al 18 d’octubre, com el mateix dia de la cursa, hauran de pagar un recàrrec de 5€ pels majors d’edat i 2€ pels menors.

INFORMACIÓ TÈCNICA

Terreny

El terreny per on transcorrerà la prova té una extensió de 17 km² dins els municipis de Terrassa i Matadepera. La major part del mapa és la zona boscosa que hi ha entre el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac i els municipis esmentats. També inclou una part de l’entramat urbà: Pla del Bonaire i el nucli de Matadepera i algunes de les seves urbanitzacions. El mapa està limitat a l’Oest per la carretera de Rellinars (B-122); al Sud pel Pla de Bonaire de Terrassa i la B-40; a l’Est pel Mont Rodon i la trama urbana de Matadepera, i al Nord pels límits del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac.

El mapa presenta tres zones ben diferenciades: la zona sud més plana i amb molts camps de conreu, la zona Nord la més muntanyosa, i la zona Est amb la trama urbana de Matadepera i alguns dels seus turons.

El relleu és suau, però en algunes zones hi ha forts pendents. Alçada mínima del mapa 350 metres i alçada màxima 672 metres.

És una zona de molts turons i petites serres atravessades per infinitat de petites rieres i torrents, normalment sense aigua. Algunes d’aquestes rieres i torrents són transitables. La riera principal és la Riera de les Arenes que travessa el nucli urbà de Matadepera. Normalment no porta aigua, excepte en episodis de pluja intensa i continuada. El boscos són de diverses penetrabilitats. En moltes zones es pot navegar força bé pel mig del bosc, però en d’altres això no és possible.

La xarxa de camins és molt densa, amb abundància de pistes i corriols, freqüentats per gran quantitat de ciclistes que entrenen per la zona.

 

Mapa

Escala:1:15000 (Rogaine 4 hores), 1:10000 (Rogaine 2 hores)

Equidistància entre corbes de nivell: 10 metres.

Mapa base: Obtingut del Mapant

Revisió de camp: Gener-Setembre del 2023

Cartògrafs: José Manuel Cano i Ricard Masferrer

Impressió: A3 en paper resistent a l’aigua

 

Notes del cartògraf

En l’elaboració del mapa s’ha utilitzat la simbologia ISOM 2017 de la International Orienteering Federation (IOF), tot i que alguns símbols s’han modificat en gruix i mida a fi de millorar la lectura del mapa.

És un mapa de Rogaine on no s’ha detallat la penetrabilitat dels boscos. S’han representat els elements que poden ser significatius per navegar o per trobar un control. S’ha prioritzat la llegibilitat del mapa que l’excés d’informació. En alguns casos pot ser útil utilitzar la lupa.

En el mapa hi ha algunes zones privades (representades amb color verd oliva) i està prohibit travessar-les. Així mateix, està prohibit travessar els conreus i tampoc es podràn vorejar. Us demanem responsabilitat: si volem que aquesta competició tingui continuïtat, cal ser el màxim de respectuosos amb les propietats i la gent local.

A les zones urbanes, el trànsit estarà obert en tot moment i, per tant, caldrà ser prudent i seguir les normes de circulació habituals, en tot moment.

 

Traçats

Ben aviat publicarem les descripcions dels controls.

40 controls per la Rogaine de 4 hores i 22 controls per la Rogaine Popular de 2 hores.

La descripció de controls estarà, també, impresa als mapes.

Avituallament

Durant la cursa no hi haurà cap punt d’avituallament. Els equips hauran de carregar la seva pròpia aigua. En el mapa hi ha algunes fonts que estaran senyalitzades. Les que hàgim comprovat que ragen, estaran marcades amb un got.

 

Sistema de cronometratge i control

El cronometratge de la cursa es farà amb el sistema Sportident.. A la Rogaine de 4 hores, caldrà dur el xip Sportident lligat al canell durant tota la cursa, amb un precinte facilitat per l’organització. Si un participant trenca el precinte, tot l’equip quedarà desqualificat. El precinte únicament es retirarà per l’organització a l’arribada. Cada membre de l’equip haurà de disposar del seu propi xip Sportident i tots els membres hauran de validar els controls amb una diferència màxima d’un minut entre ells.

Penalitzacions

El sistema de penalitzacions per excedir el temps límit són els establerts pel Reglament oficial de Rogaine de la FCOC i queda resumit a la següent taula:

D’1″ a 5′:                 -5 punts

De 5’01” a 10′:        -10 punts

De 10’01” a 15′:        -20 punts

De 15’01 a 20′:        -30 punts

De 20’01” a 25′:        -40 punts

De 25’01” a 30′:        -50 punts

 

Material obligatori

Per corredor:

Motxilla.
Bidó o bossa d’aigua amb un mínim de 2 litres d’aigua
Menjar i provisions d’emergència
Sportident lligat al canell amb el braçalet
Per equip:

Manta tèrmica
Farmaciola
Brúixola
Telèfon mòbil per emergències
 

Recomanem portar les cames protegides, i també l’ús de lupa.

Sigueu respectuosos amb el medi i no llenceu res al terra. Eviteu la caiguda accidental dels embolcalls.

SEGURETAT
Tot i que l’orientació no és una activitat de risc, al ser una activitat esportiva en un terreny de muntanya pot causar lesions físiques en principi poc greus. En cas d’accident en cursa la persona participant haurà de fer el possible per poder donar l’alerta a qualsevol persona que es trobi al terreny, intentar arribar pels seus propis medis al centre de competició o trucar al número d’emergència que tindrà al mapa.

BONES PRÀCTIQUES MEDIOAMBIENTALS
RESPECTA LA NATURA. NO TE L’EMPORTIS A CASA. Observar-la però no l’arrenquis
RESECTA LA FAUNA. Intenta fer el mínim soroll possible.
RESPECTA ELS CAMINS. Aprofiteu al màxim en els vostres itineraris els corriols, senders, camins i pistes forestals.
RESPECTA LA PAGESIA, els seus camps i la seva feina. No trepitgis els camps de conreus ni els seus marges.
EMPORTEU-VOS ELS RESIDIUS, també els orgànics. Està prohibit llençar al medi natural cap mena de residus, embolcalls o envasos tant de l’avituallament personal (gels, barretes energètiques…) com de l’avituallament de l’organització. Sigueu curosos amb el què us pugui caure a terra sense voler.
PORTA GOT!
En la organització d’aquesta Rogaine hem tingut en compte el Codi de bones pràctiques en l’organització de curses i marxes per muntanya.

CONTACTE
Per qualsevol dubte, pregunta, suggeriment o comentari, us haureu de dirigir únicament a aquest correu electrònic.

 

orientacio@ues.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario